ДОБРЕ ДОШЛИ НА ОФИЦИАЛНАТА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА BULGARIAN HUNT SERVICE

HOTLINE

ЩЕ СЕ РАДВАМЕ ДА ОРГАНИЗИРАМЕ ВАШЕТО ЛОВНО ПЪТУВАНЕ В НАШИТЕ НАЙ-ДОБРИ ЛОВНИ СТОПАНСТВА. НЕ СЕ КОЛЕБАЙТЕ ДА СЕ СВЪРЖЕТЕ С НАС.

+359-887-960536

БЪЛГАРИЯ – ПЕРЛАТА НА БАЛКАНИТЕ

 

Разположение и големина

България се намира на Балканския полуостров, като Балканът (Стара планина), почти 600 км. дълга и издигаща се на 2400 м. планина, разделя северната от южната част на страната. България се намира в централната източна част на полуострова. Граничи с 5 страни както и с Черно море на изток. Съседки  на запад са Сърбия и Македония, Румъния на север и Турция и Гърция на юг. Площта на страната обхваща почти 111 000 кв. км и с това е малко по-голяма от Байерн и Баден-Вютермберг взети заедно и два и половина пъти по-голяма от Швейцария.

 

География

Най-важната от всички 16 планини в България е Стара планина с най-висок връх Ботев и 32 прохода, измежду които и  Шипченският. Северно от нея се намира Дунавската равнина, а южно Софийското плато, „Долината на розите” и Тракийската низина. На югозапад в едно се сключват Витоша с най-висок връх Черни връх (2290 м.), Рила с най-високия връх на Балканския полуостров – Мусала (2925 м.),  Пирин с връх Вихрен (2915 м.), Средна гора и Родопите с най-висок връх Голям Перелик (2191 м.). 27,6 % от площта на България е планинска, 41 % е хълмиста и 31,4 % са равнини. Горите представляват 27 % от страната. От Рила извират реките Искър (368 км.), който достига северната граница - река Дунав и се влива в нея, и Марица (322 км)., като те преминават през цяла България. Дунав има 10 притока (включително и Искър), чрез които 7 реки се вливат в Черно море.

Голяма част от страната е покрита с плодородни почви (черни, кафяви и сиви-горски). Малко повече от 1/3 от цялата площ е обработваема, като най-интензивно се обработва някогашната степна територия на север и североизток (Дунавската равнина и Добруджа), която се е превърнала в житницата на България.

Растителният и животинският свят разкриват също така граничния и преходен характер на страната. На север от Стара планина и в планинските райони преобладава растителност от Централна Европа, а на юг средиземноморска. Маслини, кипариси и вечно зелени дъбове пък се срещат в най-южните части. 25 % от горите са иглолистни, преди всичко в Рила и Пирин (смърчове, ели и лиственици), а останалата са широколистни.

 

Климат

България има умерено континентален климат и отчасти средиземноморски. Разпределението на валежи е различно, но средно по 635 мм годишно. Четирите годишни сезона са ясно разграничими. Средните дневни температури (в Целзий) в страната са:

 

 

Население

България има 7,3 мил. жители. Гъстотата на населението е около 71,2 души на кв. км. (за Германия около 229, Австрия – 86, Швейцария – 156 души). Православните християни са 85 %, мюсюлманите – 13 % и друг – 2%. 88% от цялото население са българи, 8% - турци, 2 % - роми и 2 % - румънци, арменци и други националности.

 

© 2018 Bulgarian Hunt Service Ltd.| общи условия | Design: formschlag