ДОБРЕ ДОШЛИ НА ОФИЦИАЛНАТА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА BULGARIAN HUNT SERVICE

HOTLINE

ЩЕ СЕ РАДВАМЕ ДА ОРГАНИЗИРАМЕ ВАШЕТО ЛОВНО ПЪТУВАНЕ В НАШИТЕ НАЙ-ДОБРИ ЛОВНИ СТОПАНСТВА. НЕ СЕ КОЛЕБАЙТЕ ДА СЕ СВЪРЖЕТЕ С НАС.

+359-887-960536

България е световно известна като класическа дестинация за лов на благороден елен и дива свиня. Световният рекорд за благороден елен по системата за оценка на трофеите CIC е постигнат в Силистра – 273,6 точки CIC. Всяка година в нашата страна се отсрелва най-големият брой капитални трофеи от благороден елен, които надвишават 250 точки CIC. Световният рекорд за глиган (158,20 точки CIC) пък е постигнат в Кормисош. Световният рекорд за лов на дива котка (82,99 точки CIC) също принадлежи на България.

 • АРАМЛИЕЦ // благороден елен, дива свиня, муфлон, сръндак, хищници (вълк)

  Ловно стопанство „АРАМЛИЕЦ” е разположено в Средна гора (подножието на Стара планина) на 30км югоизточно от Летище София. Стопанството е разположено на обща територия от 10.500ха. Теренът на „Арамлиец” се характеризира с невисоки хълмисти участъци и основно широколистни гори (дъб, бук и габър).

   

  Удивителен е фактът, че толкова близо до София можете да откриете толкова богато и качествено дивечово разнообразие. Успехът в лова на глигани, муфлони и сръндаци тук е гарантиран. На територията на стопанството обаче могат да се ловуват благородни елени, лопатари, както и дребен дивеч. Има възможност и за риболов на пъстърва.

   

  Гостите на стопанството се настаняват в луксозния ловен дом, който е разположен в самата гора. Същият разполага с 5 двойни стаи, всяка от които има самостоятелен санитарен възел, както и салон с камина.

 • БАЛЧИК // дребен дивеч (птици), сръндак, благороден елен, муфлон, дива свиня, елен лопатар

  Държавно ловно стопанство „БАЛЧИК“ е разположено в югоизточната част на Дунавската равнина, като средната надморска височина е 150 м. Районът граничи с Румъния на север и с Черно море на изток. Близостта с Черно море е от решаващо значение за мекия кимат тук, а снежната покривка рядко се задържа повече от 5-6 дни. Разтоянието от София до БАЛЧИК е 450 km, а до Летище Варна - 45 km.

  Стопанството разполага с два ловния дома. Единият е разположен на морския бряг сред пясъчните дюни непосредствено до резиденция „Евсиноград”. Функционира от септември 2009 г. и е изключително луксозно обзаведен и предлагащ всякакви удобства. Другият се намира в централната част на ловното стопанство. Мястото е много уютно и приятно и разполога с 4 индивидуални стаи със самостоятелен санитарен възел, просторен хол с камина, както и фантастична градина.

  Цялата територия на „БАЛЧИК“ е 132 041 ха, от които 7 495 ха са ловна зона за едър дивеч. По-голямата част от тази територия е разположена в долината на река Батова. Най-разпространените видове дивеч тук са: благороден елен, елен лопатар, сръндак, глиган и муфлон. Ловът на муфлон и лопатар е предимно в ограда. Известно е, че най-тежкия трофей от благороден елен (19.100 kg) е отстрелян в региона на “Балчик”.Тук са отстрелвани също така муфлони с дължина на рогата от 82 до 84 cm, както и глигани с бивни от 24 до 26 cm; най-добрият трофеен сръндак за този регион е оценен на 148.3 CIC точки.

  ДЛС „БАЛЧИК” все пак е по-известно напоследък с лова на дребен дивеч. През август и септември в селскостопанските площи се задържат големи пасажи пъдпъдък и гургулица. През ноември и декември идва бекас. А през месец януари  езерата по крайбрежието са дом за множество гъски и патици.

   

 • БОРОВО // благороден елен, дива свиня, дива коза, кафява мечка, глугар

  Държавно ловно стопанство „БОРОВО“ заедно с „Кормисош“ и „Извора” е една от най-популярните ловни територии в планина Родопи. Пътят до стопанството е по-малко от 2 часа с кола в посока югоизточно от София. Стопанството е разположено в Западните Родопи и заема територия от 15.200 ха. Теренът на района е типично планински, скалист и неравен в някои части. Средната надморска височина е приблизително 1.300 м, но ние ловуваме и до 2.000 м. Около 95% от територията на региона са покрити от широколистни и иглолистни гори. Районът е едродивечов, като най-успешно се ловува на благороден елен, глиган, дива коза, кафява мечка, глухар, сръндак, както и на вълк.

  Ловният дом на „БОРОВО“ е разположен сред живописна високопланинска местност и предлага на разположение на своите гости ловен дом с 6 двойни стаи и един апартамент. Всяка от стаите разполага със  самостоятелен санитарен възел. Предлаганото обслужване е безупречно. Насладете се на комфортна и уютна атмосфера, придружена с автентична родопска кухня.

   

 • ВИТИНЯ // бл. елен, дива свиня, сръндак, муфлон, елен лопатар, тибетски як, хищници, дребен дивеч

  В миналото Държавно ловно стопанство „ВИТИНЯ” беше идтиснки рай за ловците. То е разположено на североизток от столицата София в Стара планина. Разпростира се на територия от  15.000ха. Ловният дом се намира в непосредствена близост, на около 30мин или  40км разстояние от Летище София. Гори покриват около 95% от цялата територия на района. Преобладават смесените широколистни гори (дъб и бук). Теренът е хълмисто-планински.

  „ВИТИНЯ” е била известна с лова си на благороден елен, дива свиня и сръндак. Сега обаче стопанството е най-богато на дива свиня. Тук се организират един от най-добрите ловове на гонки в България. Нещо, което не е много добре познато, е че тук се организират и много хубави гонки за фазани. Най-добрият период за това е от края на месец септември до края на месец януари. Групите могат да бъдат от 2 до 6 ловци.

  Ловният дом е много комфортен.Разполага с 6 двойни стаи, всяка от които разполага със самостоятелен санитарен възел.

   

 • ВИТОШКО // бл. елен, дива свиня, сръндак, кафява мечка, муфлон, елен лопатар, вълк, дребен дивеч

  Държавно ловно стопанство „ВИТОШКО”, чиято територия е 19 850ха е разположено в планината Витоша на югозапад от София. Разстоянието от Летище София до ловния дом е около 45мин. Горските площи заемат 12 595ха. Преобладават широколистните гори. Също така висок процент от територията тук е покрита от селскостопански полета. Теренът е планински. Средната надморска височина е 1 350м.

  „ВИТОШКО” е било любимото ловно стопанство на бившия партиен лидер Тодор Живков. Биотопът тук е идеален за развитието и нарастването на дивечовото богатство. В района успешно се ловуват благороден елен, лопатар, дива свиня, муфлон, кафява мечка, сръндак и хищници (дива котка, чакал, лисица). Привличаме Вашето внимание върху лова на сръндак  глиган.

  Ловният дом е много просторен и луксозен и предлага невероятно обслужване и кетъринг. Апартаментът на Тодор Живков е подновен и е на разположение на гостите на ловния дом.

   

 • ВОДЕН // благороден елен, елен лопатар, дива свиня, муфлон, зубър, сръндак

  Държавно ловно стопанство „ВОДЕН”, най-доброто българско ловно стопанство, е източник на дивеч в България.

  Стопанството се разпростира на територия от 15.000ха. От тях  14 000ха са заети със широколистни гори (основно дъб и бук), а  1 000ха са селскостопански ниви. Теренът е равнинно-хълмист, а средната му надморска височина е 350м.

  Причината за големия брой едър дивеч на такава малка територия се крие в изключителната хранителна база.

  В района успешно се ловуват благороден елен, лопатар, дива свиня, муфлон, зубър, и хищници (дива котка, чакал, лисица). Най-добрият трофей от лопатар за България е отстрелян във ВОДЕН. Нормално е да се отстрелват трофеи от 4.5 до 5кг. „ВОДЕН” освен това е единственото ловно стопаснтво у нас, където може да се ловува Европейски зубър, макар от няколко години да не са отпускани лицензи, поради силно намалялата популация.

  Много успешен е и селекционният лов на благороден елен (елен, кошута, теле).

  ВОДЕН разполага с 4 ловни дома. Първият от тях е много просторен и често бива използван за конференции и семинари. Останалите три ловни дома са много луксозни и просторни. Но в това трябва просто да се убедите сами. Обслужването и кетърингът във всички ловни домове са на изключително ниво.

   

 • ГРАМАТИКОВО // благороден елен, дива свиня, сръндак, елен лопатар, муфлон, дребен дивеч, хищници

  Ловно стопанство „Граматиково” е разположено в Югоизточна България. На юг граничи с Турция, а на изток с Черно море. Територията му обхваща Странджа планина, покрита с великолепни дъбови и букови гори.

  Само на 95 км от стопанството е летище Бургас, а София е на около 500 км. Релефът е хълмист, на места планински, с полегати хребети, разделени от дълбоки дерета. Най-високата точкa в региона е в местонстта Телчарника – 487 м, а най-ниската – едва 45 м, в близост до живописната река Велека. „Граматиково” обхваща площ от 31 038 ха, 21 071 ха от които са гори.

  Дивечовото разнообразие е голямо. Тук ловуваме успешно на благороден елен, дива свиня, сърна, лопатар, вълк, лисица, чакал. Гонките за дива свиня се отличават с много добра организация. Всяка година събираме и групи за лов на дребен дивеч – бекаси, патици, гъски.

  Стопанството разполага с няколко възможности за настаняване.

  Ловен дом „Качул” се на мира на брега на р. Велека в едноименната местност „Качул” и разполага с 6 двойни стаи, кухня и всекидневна. В близост има горски разсадник и ботаническа градина с редки, екзотични растения.

  Ловен дом „Дуденово”, разположен в едноименната местност се състои от 4 самостоятелни къщи с по 2 спални, климатик, телевизор, хол и всекидневна. В отделна сграда се намират сауната и парната баня.

  Ловната хижа „Петрова поляна” е близо до с. Калово и има 3 спални, кухня с хол и предлага традиционна българска кухня.

  Освен възможностите за лов стопанството предлага и фото и екотуризъм.

 • ДИКЧАН // благороден елен, дива свиня, елен лопатар, глугар, муфлон, сръндак

  Държавно ловно стопанство „ДИКЧАН” е разположено в долината на река Места в близост до язовир Достат и се разпростира на територия от 20.000ха. Средната надморска височина на региона е около 1.100м. Горският фонд покрива 95% от цялата територия на „Дикчан”. Предоминиращи са иглолистните гори.

   

  Южното разположение на региона оказва добро влияние върху развитието на муфлоните. Всяка година тук могат да се отстрелят поне 3 муфлона, чиято дължина на трофеите е над 80см. Пополацията на благороден елен, елен лопатар, както и тази на дивата свиня също са много добри. В „Дикчан” годишно се отстрелват и по 10 -  12 глухара. Тук организираме и много добър лов на гонки.

   

  „ДИКЧАН” има два напълно нови ловни дома с 9 двойни стаи всяка. Всяка от стаите разполага със самостоятелен санитарен възел. Обслужването е на много добро ниво.

 • ДУНАВ // благороден елен, дива свиня, сръндак, хищници, дребен дивеч

  Държавно ловно стопанство „ДУНАВ“ е разположено в източната част на Дунавската равнина. Теренът тук е хълмисто-равнинен, а средната надморска височина варира от 344 m във високите части в близост до село Царевец до 15 m при островите в Река Дунав. Районът е разположен на около 320 km от София и на 200 km от Варна.

  Основните видове дивеч тук са благороден елен, сръндак, глиган, заек, фазан и яребица, както и вълк, чакал и лисица. Благопритните климатични условия на района и отличната хранителна база в Дунав оказват изключително благоприятно влияние върху качеството на трофеите от популациите на едър дивеч. Сред най-добрите трофеи, отстрелвани в това ловно стопанство, са благороден елен (13,5кг, оценен на 250 CIC точки), сръндак – 505гр., както и глиган, чийто трофей е с повече от 220 CIC точки.

  Ние обаче искаме да насочим Вашето внимание по-специално към лова на благороден елен и сръндак. Брачният период на благородния елен стартира в началото на месец септември и продължава до първите дни от месец октомври. През това време се отстрелват 15 до 20 трофейни благородени елена. Най-добрият период за лов на качествени трофеи от сръндак пък е през месец май. Все по-популярен става и ловът на свирка в брачния период (края на юли – средата на август).

  Ловно стопанство „ДУНАВ“ предлага на своите гости уюта на два ловни дома, които имат възможността да настанят едновременно 20 ловци при отлични условия и обслужване. Ловният дом в местността „Текето“ е разположен само на 15 km от град Русе, а този в местността "Батаклията" е на около 36 km разстояние от този прекрасен крайдунавски град.

   

 • ЖЕНДА // благороден елен, елен лопатар, дива свиня, муфлон, сръндак

  Държавно ловно стопанство „ЖЕНДА” носи името на родопското село Женда и е разположено на 259км от столицата София и на около 100км от Летище Крумово, гр. Пловдив. Територията на стопанството е 16.118ха, релефът е ниско планински, пресечен и с множество долини. Средната надморска височина варира от 400 до 1 100м. Горите заемат 95% от цялата територия на района, като преобладават широколистните.

  В този регион успешно се ловува на благороден елен, глиган, лопатар, муфлон и сръндак. Популацията на муфлона е много добра с много добри трофейни заложби.

  Ловът на гонки тук е много добре организиран с гарантиран успех.

  Стопанството разполага с два ловни дома– ЖЕНДА и БОЛЯРЦИ,чието ниво е много високо. Те с намират в ловната територия и предлагат отлично обслужване. Всяка от стаите разполага със самостоятелен санитарен възел.

  Освен ловните емоции, районът предлага и други възможностти за отдих и почивка. Такива например са посещенията на резервата Женда, природни забележителности, както и разкопките от древната тракийска крепост „Перперикон”.

 • ИЗВОРА // бл. елен, дива свиня, дива коза, кафява мечка, глугар, сръндак, муфлон, елен лопатар

  Държавно ловно стопанство  „ИЗВОРА“ е разположено в срадната част на планината Родопи и се разпростира на територия от 9.370 ха. Теренът е типично планински, салист и неравен в някои части. Средната надморска височина на региона е от 800м до 1800м. Около 95% от територията на региона са покрити от широколистни и иглолистни гори. Преобладават иглолистните гори.

  В района има огромно дивечово разнообразие, като най- успешно се ловува на благороден елен, глиган, дива коза, муфлон, кафява мечка, сръндак, елен лопатар, глухар, както и хищници. Популацията на дива коза е най-добрата в страната. Годишно се отстрелват между 10 и 20 трофейни кози (мъжки и женски).

  В ДЛС „ИЗВОРА“ гостите се настаняват в два ловни дома, разполагащи с 9 двойни стаи. Всяка от тях има самостоятелен санитарен възел.  Ловните домове са много просторни и предлагат отлично отношение и обслужване.

   

 • КАРАКУЗ // дребен дивеч (птици), сръндак, благороден елен, дива свиня, хищници

  Държавно ловно стопанство  "КАРАКУЗ" е разположено в Дунавската равнина,  в хълмистия район на Южна Добруджа и северните склонове на намиращите се в близост ниски планини. Разстоянието от столицата София е 450км, а от Летище Варна е само 130км.

  Ловната територия е 19 388ха. По-голямата част от нея е равнинно-хълмиста, стигаща до северните склонове на планината. Горите в района са смесени и обширни, като са разделени от обработваеми земи. Основните растителни видове, които представляват естествената растителност тук са дъб и липа. Най-важните за района видове дивеч са благороден елен, сръндак и глиган от едрия дивеч. Представителите на дребния дивеч са заек, бекас, дива гъска, патица, фазан, гълъб и пъдпъдък. В района има и много видове хищници - лисица, чакал, дива котка, вълк. Трофеите от благороден елен, сръндак и дива котка, отсреляни в района на „КАРАКУЗ“ са си спечелии световна слава. Световният рекорд за трофей от благороден елен е 273.6 СІС точки е бил регистриран тук през далечната 1988г.

  Ловното стопанство предлага два много добри варианта за настаняването на своите гости: два ловни дома, както и малък семеен хотел. Мястото избираме в зависимост от това в коя част на този огромен район ще организираме Вашия лов.

 • КОРМИСОШ // бл. елен, дива свиня, муфлон, дива коза, кафява мечка, сръндак, хищници (вълк)

  Държавно ловно стопанство  „КОРМИСОШ“ е разполовено в централната част на планината Родопи и заема територия от 24.200ха. Теренът е типично планински, салист и неравен в някои части. Средната надморска височина на региона е от 380м до 2 001м. Около 95% от територията на региона са покрити от широколистни и иглолистни гори.

  В района известен с разнообразието на дивеч успешно се ловува на благороден елен, глиган, дива коза, муфлон, кафява мечка, сръндак, глухар, елен лопатар, както и хищници. Процентът на успеваемост на лова в този район за последните 3 години е повече от 90%, което е един доста впечатляващ резултат.

  ДЛС „КОРМИСОШ” предлага 3 ловни дома с общо 15 двойни стаи.  Всяка от тях има самостоятелен санитарен възел. И трите ловни дома са много просторни, а обслужването е на изключително ниво. Най-представителен е ловна резиденция КАРАМУШ, любимо място на политическия елит .

   

 • МАЗАЛАТ // бл. елен, дива свиня, сръндак, кафява мечка, хищници (вълк), дребен дивеч

  Държавно ловно стопанство  "МАЗАЛАТ" се състои от две части. Една от тях е изключително подходяща за лов на едър дивеч, другата за лов на дребен дивеч. Първата част е разположена по южните склонове на средна Стара планина. Теренът е типично планински, като пробладават широколистните гори. Тук се организира лов на благороден елен, глиган, кафява мечка и сръндак. Ловът тук на добри сръндаци и глигани наистина си струва. Това е също така един от малкото райони за лов на кафява мечка, но отпусканите за това лицензии са само 1-2 на година. Успехът ни пък в лова на вълци и други хищници тук е изключително висок

  Вторият район е разположен в Горно-тракийската низина, в близост до град Стара Загора. Районът е идеален за лов на дребен дивеч - фазан, яребица, планински кеклик, патица и заек. През месеците август и септември се ловува и на гургулица и пъдпъдък.

  ДЛС „МАЗАЛАТ” разполага с два наскоро ремонтирани и обновени ловни дома – единият се намира в дребнодивечовия райондо с. Трънково, а другият е в планината над Горно Сахране.. И двата предлагат много добри условия на своите гости.

   

 • МИДЖУР // благороден елен, дива свиня, сръндак, хищници, дребен дивеч

  Държавно ловно стопанство „МИДЖУР” е разположено в западната част  на Стара планина и заема територия от 19.500ха. Теренът е типично планински, като преобладават широколистните гори. Тук се ловува основно  на благороден елен , глиган и сръндак, както и различни видове хищници. Редовно се отстрелват и вълци. Еленският и сръндашкият лов изискват и добра кондиция, за да са успешни, таке че са едно сериозно предизвикателство.

  „МИДЖУР” разполага с два ловни дома наскоро обновени и ремонтирани. Всяка стая разполага със самостоятелен санитарен възел. Обслужването и храната тук много добри.

   

 • МОМИНО // благороден елен, дива свиня, сръндак, елен лопатар, муфлон, дребен дивеч, хищници

  Ловно стопанство „Момино” се намира в Североизточната част на страната, в близост до гр. Търговище и се разпростира на площ от 2500 ха. Разположено е на 320 км североизточно от гр. София и на 130 км западно от Варна.

  Ловно стопанство „Момино” умело съчетава природните дадености с безупречното и рационално стопанисване, което е предпоставка за развитие на популация, разполагаща с отлични трофейни характеристики. Символът на ловно стопанство „Момино” е благородният елен. Всяка година се отстрелват елитни трофеи от този вид, които по традиция получават златни медали. Особено успешен е също и ловът на сръндаци и диви прасета, благодарение на добрата им популация тук.

  Стопанството разполага с изключително уютен и луксозен ловен дом, придружени с първокласно обслужване. Предлагат се 6 двойни стаи, 2 стаи с 4 легла, салон, трапезария с камина. Всички стаи разполагат със самостоятелен санитарен възел.

 • ПАЛАМАРА // благороден елен, дива свиня, сръндак, хищници

  Държавно ловно стопанство  „ПАЛАМАРА” заедно с „ШЕРБА” са първите две ловни стопанства в България, основани в далечната 1932г от управляващия по онова време Цар Борис II. Стопанство е разположена в североизточна България в сърцето на Лудогорието на територия от около 20.000ха. Около 50% от нея са покрити с широколистни гори (преобладават дъб и бук), а останалите са заети от селскостопански ниви (царевица и други зърнени култури). Теренът на този район е равнинно-хълмист, а средната надморска височина е около 350м.

  От основаването си „ПАЛАМАРА” е „Меката” на лова на благороден елен в България. Големият брой на едрия дивеч на толкова малка територия е обусловен на изобилието от подходяща храна. Всяка година се разселват и трофейни елени и кошути в други ловни райони на страната.  Отстрелният план е  15 - 20 трофейни елена годишно.

  ДЛС  „ПАЛАМАРА” предлага на разположение на своите гости 3 ловни дома – най-големият е „Паламара” (1 апартамент, 4 двойни стаи, 1 единична стая), ловен дом „Дъбрава" (4 двойни стаи) и ловен дом "Никола Козлево" (4 двойни стаи). Всяка от тях разполага със самостоятелен санитарен възел.

   

 • ПРАВЕЦ // бл. елен, елен лопатар, муфлон, сръндак, дива свиня, хищници, дребен дивеч

  Ловно стопанство „ПРАВЕЦ” е разположено на изключително неравен терен. Горите тук са смесени: широколистни и иглолистни, като преобладават широколистните. Сред тях са бук, дъб и др. Стопанството е основано през 1971г и има дълга ловна история. В продължение на няколко години този район беше затворен за гости. След повторното му откриване през сезон 2007 ние ловуваме в „Правец” много успешно на:

  - муфлон (всяка година трофеи над 90 cm);

  - глиган (много добре организиран лов на гонки с много дивеч);

  - елен лопатар (очакваме лопатари с трофеи от 5кг. през предстоящия сезон);

   - благороден елен (много добра популация и много добър брачен период);

  -Селекционен лов за всички видове дивеч;

  Стопанството предлага на своите гости две възможности за: резиденцията и новия ловен дом. Резиденцията предлага седемнадесет луксозни стаи и апартаменти, кетъринг зала, конферентна зала, гостна, трофейна стая и просторен хол. СПА центърът включва: турска баня, сауна, джакузи и масажи. Ловният дом е много стилен и удобен за малки празненства, като предлага 4 двойни стаи.

   

 • РОДОПИ // благороден елен, дива свиня, дива коза, глугар, сръндак

  Държавно ловно стопанство  „РОДОПИ” е разположено в средната част на западните Родопи и се разпростира на територия от  20.000ха. Теренът е типично планински, скалист и неравен в някои части. Средната надморска височина на региона е около 1500м. Горският фонд заема 95% от цялата територия, като 90% от него е от иглолистни гори.

  В стопанството се ловува успешно на благороден елен, глиган, дива коза, глухар и сръндак. Изключително ценни и красиви тук са трофеите от глиган тук. Този район притежава може би най-добрата популация на глухар в страната.

  „РОДОПИ” разполага с един много добър ловен дом, в който да се настанят гостите на стопанството. Същият има  8 двойни стаи и предлага отлично обслужване. Ловният дом е разположен непосредствено в ловната територия на региона. Всяка от стаите разполага със самостоятелен санитарен възел.

  Стопанството предлага също така речен и езерен риболов на пъстърва. Световният рекорд за Балканска пъстърва от 81 точки (11.3кг) е регистриран в едно от езерата, намиращи се в територията на ловното стопанство. Като допълнителни атракции за нашите гости предлагаме и екотуризъм и фото лов.

   

 • РОПОТАМО // благороден елен, дива свиня, сръндак, елен лопатар, муфлон, дребен дивеч, хищници

  ДЛС „Ропотамо” е разположено на 45 км южно от Бургас и на 400 км от столицата. Територията на стопанство попада в североизточния район на Странджа планина и носи името на река Ропотамо. Ловните му полета обхващат 16 610 ха с характерен нискохълмист релеф. Надморската височина достига до 315 м. Близостта на Черно море обуславя мекия и влажен климат. Зимата е сравнително топла, а средните температури рядко падат под нулата. Тези условия осигуряват един продължителен вегетационен период за растителността и са благоприятна предпоставка за добро развитие на дивеча.

  Местната флора е изключително разнообразна, като от дървесните видове най-разпространени са дъбът и габърът, а за крайречните области е типична лонгозната гора, съставена от ясен, бряст и елша, глог и различни увивни растения.

  Основните видове дивеч, които обитават района, са благородният елен, дива свиня, еленът лопатар и в по- малка степен муфлон и сърна.

  Популацията на благородния елен е местна от най-древни времена. Характерно за странджанския елен е голямото тегло на тялото – до 350 кг за мъжките екземпляри, масивните рога, обсипани с много перли, а също така и тъмният им цвят. Теглото на трофеите достига 14 кг. Рекорд за стопанството е трофей, оценен на 250 точки по CIC.

  Еленът лопатар е аклиматизиран в района през 1951 г. Днес популацията му се развива отлично. Характерно за трофеите е голямото им тегло – 3 - 4,5 кг, хубавият цвят и форми. Най-големият трофей е оценен на 212 т. по CIC и държи титлата за национален рекорд.

  Дивата свиня обитава повсеместно целия район на стопанството. Теглото на глиганите достига 250 – 300 кг, а дължината на трофеите - 28см. Рекордният трофей е оценен на 150 точки по CIC с дължина на глигите 29 см.

 • РОСИЦА // благороден елен, дива свиня, сръндак, кафява мечка, хищници (вълк)

  Държавно ловно стопанство  „РОСИЦА”  е разположено на около 220км от столицата София, по северните склонове на Централния Балкан,  които са покрити с вековни букови гори и тучни планински ливади, пресечени от долинни местности и дерета. Цялата територия на стопанството е 17 000ха, като релефът тук е типично планински до алпийски. Средната надморска височина варива от 350 до 1850м.

  Ловно стопанство  „РОСИЦА”  предлага лов на благороден елен, глиган, сръндак, кафява мечка и хищници. Ловът на гонки  тук е много добре организиран и има най-добрите резултати измежду всички свободни зони. Тук можем да се насладим също така и а много добър лов на сръндак. Средно от лова на ход имаме повече от 2 сръндака на ловец през този ловен сезон.

  Ловният дом бе обновен наскоро и е много комфортен. На разположение на гостите са 9 стаи за гостите. Обслужването и кухнята са отлични.

  Ловното стопанство предлага и конна езда, фото лов и екотуризъм. Наблизо са разположени градчета с богата история и много туристически забележителности: Габрово, Велико Търново, Ловеч, Троянски и Дряновски манастир.

   

 • РУСАЛКА // благороден елен, дива свиня, сръндак, дива коза, хищници (вълк)

  Първоначалното име на Държавно ловно стопанство „РУСАЛКА” е” Априлци”. То е разположено по северните склонове на средна Стара планина, в подножието на най-високия й връх – в. Ботев (2376м). Площта на Русалка е 8.500ха. Теренът е типично планински, скалист и неравен в някои части. Горският фонд заема 95% от цялата територия на региона, като преобладават младите букови гори.

  Нивото на успеха при лов на благороден елен, глиган, кафява мечка и сръндак е много високо в този район. Особено ценни и добри са трофеите от глиган и мечка.

  „РУСАЛКА” има един много луксозен ловен дом с 3 апартамента и 4 двойни стаи, които са на разположение на гостите. Всяка от стаите разполага със самостоятелен санитарен възел. Обслужването тук е на изключително високо ниво.

   

 • СЕСЛАВ // благороден елен, дива свиня, сръндак, дребен дивеч, хищници

  Стопанство „Сеслав” се намира в Североизточна България, на 350 км от София, на 50 км югоизточно от гр. Русе. Най-близкото летище е в град Варна – на 150 км.

  Общата площ на стопанството е 32255 ха., разположени върху равнинно-хълмист терен, преобладават широколистните гори, обособени в два големи комплекса. Успешно се ловува на благороден елен, дива свиня, сърна и хищници (вълк, лисица, чакал). Стопанството предлага и отлични условия за лов на фазани, яребица и заек.

  Най-големият трофей от благороден елен, добит в района на стопанството, е с тегло 13.6 кг и оценка по СIС 238 т., от сръндак – 539 гр. и оценка по CIC 148 т., от глиган – 32 см.

  Стопанство „Сеслав” разполага с 2 ловни дома. Ловен дом “Фазан” е разположен сред гора на брега на не голям язовир и предлага 1 апартамент, 4 двойни стаи, зала за хранене, зала за почивка с камина, барбекю с беседка. Пред ловния дом има просторна тераса с изглед към язовира.

  Ловен дом “Елен” е разположен на брега на голям язовир и предлага 1 апартамент, 2 двойни стаи с тераси към езерото и 1 единична стая, зала за хранене с кът за почивка с камина. Всички помещения са оборудвани с климатик. Пред ловния дом има просторна тераса с изглед към язовира.

  В свободното време се предлага риболов, фотолов и екскурзии до историко- археологическия резерват „Сборяново” и „Ивановските скални църкви”.

 • ТЕРВЕЛ // благороден елен, дива свиня, сръндак, елен лопатар, муфлон, дребен дивеч, хищници

  ДЛС „Тервел” стопанисва 14 801 ха гори, разположени в средната част на Добруджанско- Варненските плата на около 500 км. от летище София и на 100 км. от летище Варна. Сред равнинно-хълмистия релеф, с дълбоки сухи дерета, преобладават церовите и акациеви насаждения. Най-ниската точка е в местността “Суха река” – 80 м. над морското равнище, а най-високата – в местността “Кьостата” – 250 м.

  Сред представителите на едрия дивеч основните видове са - благороден елен, елен лопатар, сърна, дива свиня и муфлон, а от дребния дивеч - заек, фазан и яребица. Едни от най-добрите трофеи през последните сезони са от бл. елен – 11.750 кг, отличен с 224.73 CIC точки, лопатар – 4.775 кг и 197.18 CIC точки и сръндак – 470 гр, с 117.35 CIC точки.

  От хищниците разпространени са чакалът, лисицата, дивата котка, белката и др.

  Настаняваме гостите в нова ловна база до с. Вълчи дол. Има 7 стаи за гости, хол с камина, басейн за топлите месеци. В близост има водоем, където гостите могат да разнообразят с риболов.

 • ТЪМРЪШ // д. свиня, муфлон, бл. елен, елен лопатар, глугар, сръндак, д. коза, кафява мечка, хищници

  Държавно ловно стопанство „ТЪМРЪШ” е разположено в средната част на северните Родопи и заема територия от 10.000ха. Теренът е типично планински, скалист и неравен в някои части. Средната надморска височина варира от 400м  до 2000м. Гори покриват около 95% от цялата територия на района, като 90% от тях са широколистни.

  В региона се ловува много успешно на благороден елен, глиган, муфлон, дива коза, глухар, сръндак, лопатар. Трофеите от глиган тук са изключително добри.

  „ТЪМТЪШ”  разполага с един ловен дом с 5 двойни стаи и отлично обслужване.

  Стопанството има ферма, която снабдява кухнята с винаги прясно месо и зеленчуци.

 • ЧЕКЕРИЦА // дребен дивеч (сръндак, фазан, яребица, кеклик, зайци, гълъби)

  Държавно ловно стопанство „ЧЕКЕРИЦА” е едно типично за лов на дребен дивеч ловно стопанство. Разположено е на североизток от втория по големина български град - Пловдив. Разпростира се на територия от 13.275ха. Теренът е равнинен, а преобладаващи са широколистните гори.

  Волиерите предлагат около 10000 фазана и 1200 яребици и кеклици годишно. Така че това са основните видове дивеч в този прекрасен район.

  Ловът на гълъби в края на месец август също е много успешен. Обикновено се отстрелват по 50 гълъба на ден/ловец.

  Освен това, в „ЧЕКЕРИЦА”  се отстрелват по около 150 заека и 20 сръндака на година. Организира се лов на ход, както и лов на гонки с кучета за сръндаци.

  Стопанството предлага на своите гости възможността да се настанят в един от двата луксозни ловни дома, предлагащи  първокласно обслужване.

   

 • ЧЕПИНО // благороден елен, дива свиня, дива коза, кафява мечка, глугар, сръндак

  Държавно ловно стопанство „ЧЕПИНО”е разположено в местността „Чехльово“ в Западните Родопи, на около 25км от планинския курорт Велинград и на 130км от столицата София.

  Цялата територия на стопанството е 34.481ха. Релефът е типично планински, от 800 до 2200м. 90 % от горите тук са преобладаващо широколистни.

  Видове дивеч: благороден елен, дива свиня, дива коза, кафява мечка, глухар, сръндак;

  Тук подготвяме много успешни комбинации за лов на глухар, сръндаци и глигани с добри трофеи. Ловът на ход за сръндак е много приятен и е типичен за планинските ловни стопанства. Годишно тук се отстрелват по около 15 глухара, 40 трофейни сръндака, 5 благородни елена и 200 прасета.

  Настаняването е в местността „Кара тепе“ в  много добри бунгала, осигуряващи необходимото удобство за гостите на стопанството– трапезария, 4 двойни стаи, всяка от които разполага със самостоятелен санитарен възел.

   

 • ЧЕРНИ ЛОМ // благороден елен, елен лопатар, дива свиня, муфлон, хищници (вълк), сръндак

  Държавно ловно стопанство „ЧЕРНИ ЛОМ”, чиято обща територия е 130.000ха, е разположено около град Попово в североизточна България. Горският фонд заема 28 000ха от територията на стопанството. Селскостопанстките площи, засети с царевица и други зърнени кутури, заемат голяма част от площта на „Черни Лом”. Теренът е хълмист. Средната надморска височина е от 125м до 486м.

  Въпреки че „ЧЕРНИ ЛОМ” печели своята слава с лова на благороден елен, тук успешно се ловуват и много други видове дивеч (като муфлон, лопатар и сръндак). Едно наистина специално изживяване е ловът на благороден елен по време на брачния период тук. Това е единствената СВОБОДНА ЗОНА в Европа,  където ВСЯКА година имаме по няколко (не един) трофея от по 12кг. Отличната хранителна база и непрестанните грижи за дивеча са причината за високото качество на трофеите в този район.

  Обикновено тук се отстрелват по около 23 благородни елена, 4 лопатара, 5 вълка, 130 диви прасета. През последните няколко години в „ЧЕРНИ ЛОМ” се ловува  много успешно на хищници. Ловът на вълк, дива котка и чакал е изключително емоционален.

  Също така всяка година тук провеждаме по 2 добре организирани и успешни лова на гонки за диви прасета, а големите трофейни глигани никак не са рядко срещано явление.

  „ЧЕРНИ ЛОМ” разполага с три ловни дома: "Еленово", "Голямо Градище" и "Славяново". И трите са много просторни и луксозни, като предлагат обслужване на отлично ниво.

 • ШЕРБА // благороден елен, елен лопатар, дива свиня, муфлон, дребен дивеч, хищници

  Държавно ловно стопанство „ШЕРБА” (заедно с ловно стопанство „Паламара”) е първата обособена ловна зона в България. „Шерба” е официално открита през  1932г. от управляващия по онова време Цар Борис II. Територията за ловното стопанство е била специално селектирана. Естествената среда и благоприятните климатични условия тук са ключовият фактор за богатото дивечово разнообразие в региона.

   

  Ловно стопанство „Шерба” е разположено по северните склонове на Стара планина на около 40 километра от Летище Варна. Общата му площ е 13.500ха. Теренът е нископланински и в основната си част е покрит от широколистни гори.

   

  В „Шерба” ловът на благороден елен, елен лопатар, дива свиня,  муфлон, хищници като дивата котка, чакала и лисицата, както и на дребен дивеч (бекаси и фазани) винаги е много успешен.

   

  Регионът предлага на своите гости един от най-добрите ловни домове в страната. Сградата е голяма и внушителна. Разполага с три много удобни и луксозни апартамента, както и с  4 двойни стаи.

© 2018 Bulgarian Hunt Service Ltd.| общи условия | Design: formschlag